Ýspanyada üniversite eðitimi özel veya devlet üniversitelerinde verilmektedir. Ýspanyol üniversiteleri eðitim dili çoðunlukla Ýspanyolca dilindedir, bazýlarý Katalanca bile olabilir. Bazý üniversiteler Ýspanya’da Ýngilizce dilinde de lisans veya master eðitim programlarý da verirler. Ýspanyada Ýngilizce dilinde verilen eðitim programlarý genellikle yabancý öðrenciler tarafýndan da popüler olan iþletme, iletiþim, yönetim, tasarým ve turizm üzerine olanlardýr.

Ýspanyada üniversite lisans eðitimi 3 sene sürer, bu çoðu program için geçerli bir süredir, ancak týp, mimarlýk ve daha çok uzmanlýk isteyen bazý mühendislik programlarý için geçerli olmayabilir. Ýspanyada üniversite lisans eðitimine baþlayabilmek için “selectividat” üniversite giriþ sýnavýna girmek gerekmektedir. Ýspanyada üniversiteler birinci sýnýfý tamamlayan öðrencileri transfer öðrenci olarak da kabul edebilirler. Lütfen ayrýntýlý bilgi için yurtdýþý eðitim danýþmanlarýmýzý arayýnýz.

Ýspanyada master eðitimi çoðunlukla bir sene sürmektedir. Bazý eðitim bölümleri staj veya daha çok araþtýrma veya tez çalýþmasý gerektiriyor olabilir bu durumda yüksek lisans eðitimi 2 veya 3 yýl dahi sürebilir. Bazý eðitim programlarý direk doktora çalýþmasý þeklindedir.

ENSTÝTÜ ÇEÞÝTLERÝ

Üniversiteler

Üniversitelerin otonom yapýsý sayesinde, bu kurumlar kendi okul aktivitelerini, servislerini, ders müfredatlarýný kendileri düzenleyebilirler ve uygulamaya sokabilirler. Eðitimde eþitlik imkanýnýn herkese saðlanabilmesi için ve herkesin derecelerinin resmi olarak tanýnabilmesi için, üniversitelerin uyguladýklarý müfredatlara bazý otoriteler tarafýndan sýnýrlamalar getirilmiþtir. Bu sýnýrlamalar ders konularýný ve dönem içindeki ders yüklerini düzenler.

Devlet Üniversitelerinin yanýnda özel üniversiteler de mevcuttur. Verilen servisin kalitesinin ölçülmesi amacý ile, yeni bir üniversitenin gereken standartlar ile ilgili bazý yükümlülükler getirilmiþtir.

Halen Ýspanya’da 47 tane devlet ve 12 tane özel üniversite vardýr. üniversitelerdeki çalýþmalarý organize etmekten sorumlu olan birimler; üniversite öðretmenleri ,Escuelas Tecnicas Superiores ve Escuelas Üniversitarias’dýr.

Bu üç birimin dýþýnda, üniversitelerde üniversite enstitüleri denilenir birimler vardýr –ki bu birimler, araþtýrma yapmakla sorumludur. Bu birimler, ayrýca, doktora dersleri düzenlemek gibi aktivitelerde de bulunurlar.

Üniversite Dýþýndaki Yüksek Öðrenim Kurumlarý

Üniversitelerin dýþýnda, öðrenciler farklý yüksek öðrenim kurumlarýnda da çalýþma yapabilirler. Öðrenciler yüksek seviyede bir mesleki eðitim alabilirler veya belli sanat dallarýnda eðitim alabilirler, ya da bazý çok özel alanlarda çalýþmalar da yapabilirler. Bu eðitimlerin bazýlarý mezunlarýna, üniversite derecesi ayarýnda sertifikalar da verebilirler.

Ýleri düzeydeki mesleki eðitimler (ayný zamanda ileri düzeydeki ciclos formativos da denir), Curso de Orientacion Universitaria -LOGSE Baccalaureate-’dan sonra yaný Bachýller sertifikasýný aldýktan sonra ve bir giriþ sýnavýný geçtikten sonra yapýlýr.

Bu ileri düzeydeki meslek eðitimleri veren kurumlar, orta düzeydeki eðitimi de veren kurumlardýr.

Sanat Eðitimi

LOGSE ensenanzas de regimen especial bünyesinde sanat öðretimi yapar. Bu öðretim sonucunda, üniversite derecesine denk sertifikalar verilebilir. Bu çalýþmalar: Ýleri müzik ve dans eðitimi, tiyatro, ve sanatsal objelerin korunmasý ve restorasyonudur. Bu programlar bünyesinde ayrýca plastik sanatlar da vardýr. Tiyatro eðitimi, Eðitim ve Kültür Bakanlýðý tarafýndan verilir.

Bunlarýn dýþýnda, yüksek müzik ve dans programlarý veren devlete baðlý konservatuarlar da vardýr. Bu kurumlarýn en az 240 müzik ve 100 dans öðrencisi kapasiteleri vardýr.

Tüm bu kurumlar, öngörülen dereceleri vermeye hak kazanabilmeleri için minimum þartlarý yerine getirmeleri gerekir. Bu þartlar, enstitünün sahip olmasý gereken fiziksel koþullar olduðu gibi, vermeleri gereken dersler ve almalarý gereken en az öðrenci sayýsý ile de ilgilidir.

Diðer Yüksek Öðrenim Kurumlarý

Özel mesleki eðitim ve yüksek sanat öðrenimi veren kurumlarýn dýþýnda, temeli mesleki eðitime benzeyen fakat çok çeþitli yüksek öðrenim alanlarý saðlayan kurumlar da mevcuttur. Bunlarýn arasýnda Askeri eðitim, iç mimari, özel dedektiflik, sivil havacýlýk, mesleki terapi ve turizm, vb vardýr.

1- Yüksek askeri öðrenim: Bu okullara kayýt olabilmek için: yaþ sýnýrlamasý ve üniversite giriþ sýnavýný geçmiþ olmak gibi þartlar vardýr. Kabul, herkese acýk fakat çok zorlu bir sýnav sonrasýnda verilir. Eðitimler Genel Havacýlýk Akademisi, Genel Askeri Akademi ve Deniz Harp Akademisi’nde verilir. Sivil Gardiyan programý da 1994’te kademeli olarak ilerleyen bir birim olarak genel eðitim sisteminin içine yerleþtirilmiþtir. Escala de Subofýcýales’e dahil olmayý saðlayan eðitim, yüksek mesleki eðitim ile ayný seviyededir ve Tecnýco Superýor rütbesini kazandýrýr.

2- Diðer özelleþmiþ okullar: Bu programlar, her zaman öðrencilerine resmi bir sertifika kazandýrmayabilir ve bazý durumlarda bu programlar sadece özel kurumlar tarafýndan verilirler. Eðitimler için baþvuru ücretleri ve aylýk ödemeler gerekir. En yaygýn olan önkoþul, Curso de Orýentacýon Universitarýa programýný bitirmiþ olmak ve üniversite giriþ sýnavýný geçmiþ olmaktýr. Bu eðitimler genelde devlet tarafýndan isletilen kurumlar tarafýndan verilir. Bunlarýn arasýnda: Kriminolojý Enstituleri, Barcelona Halkla Ýliþkiler Okulu, bir iç mimarý okulu, Sivil Havacýlýk Okulu, ve Mesleki Terapi Okulu sayýlabilir.

VASIFLANDIRMA SEVÝYELERÝ

Üniversite Eðitimi

Üniversite eðitimi, kendi özel amaçlarý ve baðýmsýz akademik aðýrlýðý olan devreler þeklinde düzenlenmiþtir. Bu sisteme göre, üniversiteler 5 farklý eðitim moduna ayrýlmýþtýr:

1- Birinci devre eðitim, mesleki eðitim içindir ve devam edilmesi gereken bir ikinci devre yoktur. Fakat bazý durumlarda Diplomada derecesini kazanmýþ olan öðrenciler, eðitimlerinin ikinci devresine devam edebilirler. Bu ikinci devre, birinci devredeki kazandýklarý mesleki bilgiler ile ilgilidir. Bu eðitimleri ne, birinci devrelerini tamamladýktan hemen sonra devam edebilirler.

2- Ýki devreli ve ara akademik derece vermeyen eðitim. Bu çalýþmalar, devreler seklinde bölünmüþtür ve tüm öðrenciler derecelerini almak ve mesleki vasýflarýný almak için her iki devreyi de bitirmek zorundadýrlar. Sadece birinci devreyi bitirmek, herhangi bir akademik dereceyi almaya hak kazandýrmaz. Çünkü tam akademik devreyi tamamlamýþ sayýlmazlar.

3- Ara akademik dereceli iki devreli eðitim. Bu durumda, birinci devreyi bitirmiþ olan öðrenciler Diplomada, mimarý veya teknik mühendis derecelerini almaya hak kazanýrlar. Bu aþamayý tamamlayan öðrenciler, ikinci devre ile eðitimlerine devam etmeye hak kazanýrlar. Bu ikinci devre, birinci devredeki kazandýklarý derece ile alakalýdýr ve mezunlarýna Licencýado, mühendis veya mimar derecelerini kazandýrýr.

4- Okul devirli eðitim. Bu yeni üniversite reformunun en önemli getirisidir. Ýki okul yýlý uzunluðundadýr ve birinci derecesini tamamlamýþ olan öðrenciler içindir. Bu öðrenciler, bu program ile eðitimlerinin ikinci devresini tamamlamýþ olurlar ve mezunlara Lýcancýado, mühendis veya mimar dereceleri verilir.

5- Üçüncü devre eðitim. Üniversiteler, ayrýca üçüncü devre denen bir eðitim programý da verirler ki bu eðitim en az iki yýl sürer. Programa katýlabilmek için mühendis veya mimar olmuþ olmak gerekir. Bu devre, bilimsel, teknik veya sanatsal alanda daha da uzmanlaþmayý isteyen öðrenciler içindir ve dersler ve seminerler içerir. Öðrenciler, 5 yýl içinde, daha önce yayýnlanmamýþ bir araþtýrma konusu üzerinde bir doktora tezi yazmak ve okumak zorundadýrlar. Mezunlarýna Doktora derecesi verilir.
Bunlarýn dýþýnda, üniversiteler mezunlara, mimar ve mühendislere özel programlar da verebilir. Bu programlar, üniversite yýllarýnda kazanmýþ olduklarý bilgilerin uygulamalarý ile ilgilidir.

Üniversite Harici Yüksek Öðrenim

Üniversitelerin dýþýnda, öðrenciler özel mesleki eðitim, özel sanat eðitimi, ve bazý özelleþmiþ sertifika programlarý gibi alanlarda da yüksek öðrenimlerine devam edebilirler. Bazý durumlarda, verilen sertifikalar, üniversite derecesi ayarýndadýr.

AKADEMÝK YIL

Ýspanya üniversitelerinde, okul yýlý genellikle Ekim ayýnýn ilk haftasýnda baslar ve Haziran ayýnýn ilk haftasýnda sona erer. Ortalama 220 günlük dönemlerdir. Öðrencilerin Chrýstmas döneminde iki hafta ve Easter döneminde de 10 günlük tatilleri vardýr.

KABUL ÞARTLARI

Üniversiteler Ýçin Kabul Þartlarý

Üniversite Giriþ Sýnavlarý (Türk öðrencilerin Ýspanya’da bir devlet üniversitesine girebilmeleri için ÖSS’yi kazanmýþ ve Türkiye’de bir okul tarafýndan kabul edilmiþ olmasý gerekmektedir)

Ýki devreli üniversite eðitimleri alabilmek için üniversite giriþ sýnavlarý bir on koþuldur. Birinci devre eðitimler için ise bir on koþul deðildir. Fakat, çoðu alanda kýsýtlý yerler vardýr ve bu sýnavý geçmiþ olan öðrencilerin kabulde öncelikleri vardýr. Pratikte, bu sýnavý geçmiþ olmak tüm programlar için bir on koþul sayýlabilir.

Üniversitelere giriþ yönetmelikleri, ulusal ve bölgesel otoritelerin sorumluluðundadýr. Bu sýnavlara giriþ yönetmelikleri ise Eðitim ve Kültür Bakanlýðý’nýn kontrolündedir. Bu bakanlýk; kendi içlerinde özellikleri olan otonom bölgelerden, devlet okul kurulu, ve üniversite kurullarýndan gelen raporlarýn incelenmesi sonrasýnda yönetmelikler düzenler. Otonom bölgeler, kendi alanlarý için ülke genelinden daha sýký hatlar uygulanmasýný talep edebilirler.

Her üniversite, kendi bünyesinde uygulanacak sýnavlarýn zamanýný, kurumlar için belirlenmiþ sýnav sýnýrlamalarýna uymak kaydýyla, belirler. Ayný þekilde, öðrenci baþvuru tarihlerini , ve giriþ sýnavý baþvuru son tarihlerini de belirler. Ýki çeþit sýnav vardýr. Birincisi LGE ve ikincisi de LOGSE Baccalaureate programlarýný takip etmiþ öðrenciler içindir.

a. LGE
Curso de Orýentacýon Universitarýa programýný bitirmiþ öðrenciler için olan bu sýnav, iki egzersizden oluþur. Birincisi COU programý için öngörülen konularý içerir ve üç kýsýmdan oluþur: edebiyat yorumu ve Ýspanyolca (bazý otonom bölgelerde kendi dilleri), yabancý dil, filozof bölümleri. Ýkinci egzersiz ise baþvurulan bölümle ilgili gerekli konularý içerir (toplam 4 konudan oluþur). Toplam alýnan not, iki bölumün ortalamasýdýr. Her iki bolum de 10 üzerinden notlandýrýlýr ve bu sýnavdaki geçme notu 4’tur.

Her okul dönemi için, iki adet sýnav donemi vardýr: Haziran ve Eylül’de. Geçemeyen öðrenciler, üç sefere kadar sýnavý tekrar alabilirler. Sýnavý geçmiþ fakat notunu arttýrmak isteyen öðrenciler de, bir sonraki senenin Haziran döneminde sýnavý tekrar alabilirler.

“COU” programýný seçen öðrenciler için, üniversiteye giriþte kolaylýk saðlanýr.

b. LOGSE
Baccalaureate’larýný öngörülenden daha önce alacak öðrenciler içindir. Bu sýnav da içerik olarak “Curso de Orýentacýon Universýtarýa” öðrencilerinin sýnavlarýna benzer. Bu sýnav, iki sistemin birlikte uygulandýðý durumlarda bir ayrým olmamasý için yapýlmaktadýr.

Yönetmelikler uyarýnca, öðrenciler bir tane üniversite giriþ sýnavý alabilirler. Bu sýnav üniversite ve Baccalaureate yetkilileri tarafýndan birlikte hazýrlanýr. Bu sýnav, öðrencilerin Baccalaureate’larýnýn son yýlýnda gördüðü konularý içerir ve öðrencilerin akademik yeterliliklerini ve bilgilerini ölçmeye yöneliktir.

Bu sýnavý alacak öðrenciler, gördükleri Baccalaureate ile ilgili 5 opsiyondan birini seçerler. Birincisi tabii bilimlerdir ki Teknik-bilimsel ve saðlýk alanlarýna ayrýlýr. Ayrýca beþeri bilimler, sosyal bilimler ve sanat seçenekleri de vardýr. Öðrenciler bu beþ seçenekten birinden sýnav olurlar. Öðrenciler aldýklarý sýnavýn belirlediði yüksek öðrenim alanýnda baþvuruda bulunurlar.

Bu sýnavýn içeriði ve yapýsý LGE sýnavýnýnkine benzer. Öðrenciler, yýlda iki kere uygulanan bu sýnavlara dört sefere kadar katýlabilirler.

2- Üniversitelere Kayýt Prosedürleri

Halen yürürlükte olan kanuni düzenlemeler, üniversitelere giriþte nitelikli öðrencilerin seçilmesi ile ilgili düzenlemeleri de içerir. Bu nitelikler, baþvuranýn vasýflarý, ve baþvuruda bulunduðu üniversitenin çeþidine göre deðiþiklik gösterir. Eðer kaliteli baþvurular varsa, üniversite bazý boþluklarý doldurmaktan çekinebilir. Eðer üniversiteye baþvurular, kapasiteden fazla ise, öðrenciler aþaðýdaki kriterlere göre seçilirler:

1- En yüksek incelik “COU” veya Baccalaureate (LOGSE) programý mezunlarýna ve ikamet deðiþtireceðini ispatlayanlara ve kendi üniversite bölgesinde bulunmayan bir bolum okumak isteyenlere verilir.
2- Sýnavlarý Haziran’da geçenlerin Eylül’de geçenlere göre önceliði vardýr.
3- COU veya Baccalaureate programý çerçevesindeki bir eðitime giriþenlerin, diðer alanlardaki çalýþmalara göre önceliði vardýr.

Tüm bu kriterler uygulandýktan sonra, geride kalanlar arasýndan giriþ sýnavýndaki derecelerine göre; BUP ve COU veya LOGSE Baccalaureate not ortalamasýna göre; FP II veya denk not ortalamasýna göre ve özel alanlarda (Sanat, çeviri gibi) öðrenim yapmak isteyenlere; giriþ sýnavý ile özel yetenek sýnavlarýnýn ortalamasýna göre öncelik verilir.

Yukarýdaki hükümler ile beraber, üniversiteler, her yýl belli sayýda yeri özel durumlar için rezerve ederler. Bu yerlere, aþaðýdaki öðrenciler hangi üniversite bölgesine baðlý olduklarýna bakýlmadan kabul verilir: üniversitenin yüzde 5’ý üniversite Lýcencýados için, yüzde 5’ý ispanya üniversite giriþ sýnavýný geçmiþ olan yabancý öðrenciler için (Avrupa Birliði üyesi olmayan ülkelerden), “Escuelas Unýversýtarýas” larýn en az yüzde 30’u ikinci asama mesleki eðitim sertifikasý (veya dengi) sahiplerine ayrýlmýþtýr.

Ayrýca, yüzde uçluk kýsýmda, özel eðitim ihtiyaçlarý olan öðrencilere (engellilere) ayrýlmýþtýr. Bazý durumlarda bu oran yükseltilebilir. Devlet okullarý, bu öðrencilerin sýnav almalarýný saðlayabilecek þekilde kendilerini ayarlamalarý gerekir.

Üniversite Harici Yüksek Öðrenim Kurumlarý için Kabul Þartlarý

1- Ýleri Seviyede Özel Mesleki Eðitim

Bu eðitime dahil olabilmek için iki yol vardýr: Bachýller sertifikasý sahipleri için direk giriþ, ve bir sýnav sonucu giriþ. Test, Eðitim Otoriteleri tarafýndan düzenlenir ve amacý da adayýn Baccalaure ate için gerekli þekillere ve olgunluða kavuþmuþ olup olmadýðýný belirlemektir. Belli bir çalýþma deneyimini ispat eden adaylar, bu sýnavýn bazý bölümlerinden muaf tutulabilirler. Eðitim Otoriteleri, ileri mesleki eðitimin belli bir yüzdesini, bu sýnav sonucunda alýnacak öðrenciler için ayýrýr.

Yeterli yerin olmamasý durumunda, öncelik ilgili Baccalaureate bölumlerini bitirmiþ olanlara verilmektedir.

Baccalaureate, COU veya Tecnýco Especýalýsta (FP II) programlarýný tamamlamýþ olan öðrenciler, üçüncü seviye “modulos profesýonales” ye katýlabilirler. Bu seviye için de bir giriþ sýnavýný almalarý gerekir.

2- Sanat Eðitimi

Yüksek müzik ve dans eðitimine kayýt yaptýrabilmek için, öðrencilerin Bachýller sertifikasý olmasý, üçüncü seviye müzik ve dans eðitimi çalýþmalarýný tamamlamýþ olmalarý ve yeterli bilgi ve yeteneklere sahip olduklarýný sýnayan hükümetin yapmýþ olduðu bir sýnavý almalarý gerekir. Bu sýnav, girilecek bolum ile ilgilidir ve 10 üzerindendir. Sýnavda baþarýlý olmak için 5 veya üzeri not almýþ olmalarý gerekir. Gerekli akademik koþullarý saðlamayan fakat bu sýnavda baþarýlý olan öðrenciler, özel bir egzersizi de geçmeleri halinde kabul alabilirler. Kabul þartlarý, daha önce belirtilen þartlar ile aynýdýr.

Tiyatro bölümüne kayýt yaptýrmak isteyen öðrencilerin, Bachýller sertifikasý sahibi olmalarý , ve bir giriþ sýnavýný geçmeleri gerekir. Ayrýca, akademik koþullarý saðlamayan fakat sýnavda baþarýlý olan öðrencilerin kabulu ile ilgili yönetmelikler de vardýr. Bu sekil/de ancak 20 yasýn üzerindeki öðrenciler kabul alabilirler.

Kabul Prosedürleri

Halý hazýrdaki yasal düzenlemeler, bu kurumlara giriþteki uygun öðrencilerin belirlenmesi için koþullarý belirtmiþtir. Üniversiteler, uygun vasýflarda bekleyen öðrenci olmasý durumunda, acýk kontenjaný doldurmak zorundadýr.Fakat, baþvurularýn, acýk kontenjandan daha fazla olmasý durumlarýnda, aþþaðýdaki kriterler kullanýlýr:

1- Üniversiteler, ayrýcalýðý COU veya Bachýllerato (LOGSE) yapmýþ olanlara, ikamet deðiþtirenlere, ve kendi bölgesinde bulunmayan bir alanda çalýþma yapmak isteyenlere vermek zorundadýrlar.
2- Giriþ sýnavlarýný Haziran’da geçenlerin, Eylül’de geçenlere göre önceliði vardýr.
3- COU veya Baccalaureate programý çerçevesindeki bir eðitime giriþenlerin, diðer alanlardaki çalýþmalara göre önceliði vardýr.

Yukarýdaki kriterler uygulandýktan sonra ayný vasýflara sahip öðrenciler olmasý durumunda: giriþ sýnavlarýndaki notlarý, ikinci devre eðitimdeki not ortalamalarý , ve bazý özel alanlarda eðitim almak isteyen öðrencilere (güzel sanatlar, çeviri vb), giriþ sýnavlarý ve yetenek sýnavlarýndaki not ortalamalarýna göre öncelik verilir.

Yukarýdaki hükümler ile beraber, üniversiteler, her yýl belli sayýda yeni özel durumlar için rezerve ederler. Bu yerlere, aþaðýdaki öðrenciler hangi üniversite bölgesine baðlý olduklarýna bakýlmadan kabul verilir: Üniversitenin yüzde 5’ý Üniversite mezunlarý için, yüzde 5’ý Ýspanya üniversite giriþ sýnavýnda , en az yüzde 30’u ikinci asama mesleki eþitim sertifikasý (veya dengi) sahiplerine ayrýlmýþtýr.

Ayrýca, yüzde üçlük kýsýmda, özel eðitim ihtiyaçlarý olan öðrencilere (engellilere) ayrýlmýþtýr. Bazý durumlarda bu oran yükseltilebilir. Devlet okullarý, bu öðrencilerin sýnav almalarýný saðlayabilecek þekilde kendilerini ayarlamalarý gerekmektedir.